Department of Physics : Aristotle University of Thessaloniki
Thessaloniki : Greece
History | People | Research | Courses | Lectures/Seminars | Conferences   
Home
 

Ο 'Eναστρος Ουρανός
Βραδινές παρατηρήσεις στο Αστεροσκοπείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης


Το εργαστήριο Αστρονομίας σας προσκαλεί σε μία εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17-5-2013.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης:


20:00–21:00: Διάλεξη του Καθ. Λ. Βλάχου του Τμήματος Φυσικής, ΑΠΘ, με θέμα:

"Διαστημικός καιρός: Προβλέποντας τις Ηλιακές και Γεωμαγνητικές Καταιγίδες"

(HELLENIC NATIONAL NETWORK FOR SPACE WEATHER RESEARCH)

 

Περίληψη:


Η βαθύτερη κατανόηση της αλληλεπίδρασης Ηλίου-Γης αποτελεί ένα από τα κύρια ανοιχτά προβλήματα της διαστημικής φυσικής. Ο Ήλιος συνεχώς, αλλά με διαφορετικής έντασης δύναμη, ωθεί μέσα από τον Ηλιακό άνεμο τη μαγνητόσφαιρα της Γης. Ιδιαίτερα μεγάλο επιστημονικό αλλά και πρακτικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα εκρηκτικά φαινόμενα (Ηλιακές εκλάμψεις (flares)  και οι Στεμματικές Εκτινάξεις Μάζας (Coronal Mass Ejections)). Η μεταβαλλόμενη δύναμη που ασκούν τα εκρηκτικά φαινόμενα στη Γήινη μαγνητόσφαιρα ονομάζεται «Διαστημικός καιρός» σε αναλογία με τα μετεωρολογικά φαινόμενα που προκαλούν το γνωστό μας καιρό. Δημιουργήσαμε ένα Ελληνικό Δίκτυο ερευνητικών εργαστηρίων για τη μελέτη του διαστημικού καιρού που ονομάσαμε HELLENIC NATIONAL NETWORK FOR SPACE WEATHER RESEARCH, (
http://proteus.space.noa.gr/~hnswrn ). Σκοπός του Δικτύου  είναι η βαθύτερη κατανόηση των φυσικών διαδικασιών, αλλά και η πρόβλεψη του διαστημικού καιρού με το να συνδυάσει παρατηρήσεις, ανάλυση παρατηρήσεων, θεωρητικά μοντέλα και σχεδιασμό διαστημικών οργάνων για τη μελέτη των εκρήξεων στην ατμόσφαιρα του Ήλιου, τη δημιουργία και διάδοση των στεμματικών εκρήξεων μάζας μέσα στο διαπλανητικό χώρο  και την επίδρασή τους στην Γήινη ατμόσφαιρα.  Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Παιδείας στα πλαίσια του προγράμματος ΘΑΛΗΣ. Η Ελλάδα είναι μέλος της Διαστημικής Ευρωπαϊκής Εταιρείας (ESA) και έχει υποχρέωση να συμμετέχει στα διαστημικά της προγράμματα και την προετοιμασία των διαστημικών της αποστολών. Στην ομιλία μου θα παρουσιάσω τα ανοικτά προβλήματα και τις δικές μας προσπάθειες για να τα μελετήσουμε στα πλαίσια του Ερευνητικού μας Δικτύου.

(Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Βασίλης Ξανθόπουλος» του Αστεροσκοπείου)


21:00-23:00:  Νυχτερινή περιήγηση στον ουρανό της Θεσσαλονίκης 

    Κατά τη διάρκεια της περιήγησης θα γίνουν παρατηρήσεις διαφόρων ουρανίων σωμάτων (Σελήνης, πλανητών, νεφελωμάτων κ.α.) με το τηλεσκόπιο του Εργαστηρίου, εφόσον οι καιρικές συνθήκες είναι κατάλληλες. Επιπλέον, θα δοθεί η ευκαιρία για συζήτηση με τα μέλη του εργαστηρίου και ενημέρωση πάνω στα νεότερα επιτεύγματα στο χώρο της Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Διαστημικής Φυσικής.



 
     
   
(c)2003, ASTROnet  

Home