Department of Physics : Aristotle University of Thessaloniki
Thessaloniki : Greece
History | People | Research | Courses | Lectures/Seminars | Conferences   
Home
 


GALLERY

A Picture Gallery
(with descriptions, in Greek, adapted from a diploma thesis by A. Xipolitou)


Front View


Οι εργασίες για την ανοικoδόμηση του Αστεροσκοπείου διεκπεραιώθηκαν το έτος 1962 αν και από το 1957 ήταν διαθέσιμα ένα αξιόλογο διοπτρικό τηλεσκόπιο 20 εκατοστών και ο απαραίτητος περιστροφικός θόλος διαμέτρου 6 μέτρων.

Ο αρχιτέκτονας που το σχεδίασε είναι ο κ. Καραντινός, ο οποίος ήταν μέλος της ελληνικής ομάδας που συμμετείχε στο Διεθνές Συνέδριο των C.I.A.M. 'Ετσι έγινε αποδέκτης των ιδεών της Μοντέρνας. Σύμφωνα λοιπόν με το Διεθνές στυλ χτίστηκε και το Αστεροσκοπείο, το οποίο αποτελείται απο ξεκάθαρους όγκους και τελείως αδιακόσμητες επιφάνειες. Φυσικά, δεν εμπεριέχει καμιά αναφορά σε ιστορικά στοιχεία και χαρακτηρίζεται από λιτότητα, κομψές αναλογίες και ελαφρότητα. Μάλιστα διαπνέεται από τις αρχές του κονστρονιβισμού, αφού έχουμε διάσπαση του κτιρίου σε κάθε όγκο με διαφορετική λειτουργία. Συγκεκριμένα, διασπάται σε τρεις όγκους. Ο πρώτος είναι κυβιστικός και στεγάζει τα γραφεία και διάφορες βοηθητικές αίθουσες. Ο δεύτερος είναι πρισματικός και φιλοξενεί το κλιμακοστάσιο και ο τρίτος, στον οποίο είναι εγκατεστημένο το τηλεσκόπιο αποτελεί έναν κύλινδρο. Συνεπώς, οι μορφές που το απαρτίζουν είναι γεωμετρικές και μάλιστα πρωτογενείς. Ακόμα φαίνεται ότι κάθε μια από αυτές προκύπτει απ'τη λειτουργία που στεγάζει. Ισχύει λοιπόν η αρχή: "Form Follows the Function".


Side View


Το κλιμακοστάσιο, εφ'όσον αποτελεί ξεχωριστή λειτουργία, στεγάζεται σε χώρο πρισματικής διαμορφώσεως. Μάλιστα, το σχήμα που εχει δοθεί σ'αυτόν είναι πανομοιότυπο μ'αυτό του κλιμακοστασίου. Ισχύει λοιπον η αρχή ότι η μορφή βγαίνει καθαρά από την κατασκευή και τη λειτουργία. Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι η τζαμαρία του κτίσματος, η οποία καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του (curtain wall) κι έχει το ίδιο πρισματικό σχήμα μ'αυτό.


Stairs


Στο οικοδόμημα όπου βρίσκονται τα γραφεία, έχουμε τονισμό των καθέτων γραμμών με μεταλλικά στοιχεία κατακόρυφα, τα οποία καλύπτουν όλη την πρόσοψη και στον πρώτο και στο δεύτερο όροφο. Επίσης, χαρακτηριστικό είναι ότι τα παράθυρά του μοιάζουν περισσότερο με ζώνες ανοιγμάτων παρά με τις κλασσικές οπές στον τοίχο, που σε συνάρτηση με τη βατή στέγη δηλώνουν επιρροή από τον Le Corbusier.

 
Plan

Το τηλεσκόπιο και ο θόλος βρίσκονται ενταγμένα σ'ένα κύλινδρο διαμέτρου 15 μέτρων, που χαρακτηρίζεται από έντονη πλαστικότητα. Εδώ έχουμε μεγάλη διαφοροποίηση απ'τους άλλους δύο όγκους του Αστεροσκοπείου, όσον αφορά στα ανοίγματα, τα οποία είναι μικροσκοπικές οπές (σαν πολεμίστρες) σ' ένα συμπαγή, βαρύ όγκο.

    

9 Αυγούστου 2003: Αποκαλυπτήρια του πρώτου γνωστού ανδριάντος για τον Αρίσταρχο τον Σάμιο στον προαύλιο χώρο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Αιγαίου - Παλαιοντολογικού Μουσείου Μυτιληνιών Σάμου.



Thanks to J.H. Seiradakis, K. Kleidis and A. Stavridis for providing the pictures!
 
   
(c)2003, ASTROnet  

Home