Εξάσκηση

Είτε είστε κοινότητα, σύλλογος, σχολείο, ερασιτέχνης αστρονόμος ή απλώς κάποιος/α που θέλει να μάθει περισσότερα για τους εξωπλανήτες, μπορείτε να συμμετάσχετε σε αυτό το πρότζεκτ! Στείλτε μας ένα e-mail και εκφράστε το ενδιαφέρον σας στην ακόλουθη διεύθυνση: exoworlds.spies@gmail.com

Παρακάτω, οι εικόνες παρέχονται για να σας δώσουν μια ιδέα για τα δεδομένα που λαμβάνουμε και για τα αποτελέσματα που θέλουμε να επιτύχουμε.

1. Πώς μοιάζει το πατρικό αστέρι ενός εξωπλανήτη μέσα από ένα τηλεσκόπιο; Η παρακάτω φωτογραφία είναι ένα παράδειγμα και απεικονίζει τον αστέρα WASP-10 που φιλοξενεί τον εξωπλανήτη WASP-10b.

2. Πώς μοιάζει η διάβαση ενός εξωπλανήτη;

Δεν μπορούμε να δούμε τους εξωπλανήτες παρά μόνο τα αστέρια που τους φιλοξενούν! Αυτό συμβαίνει επειδή οι εξωπλανήτες βρίσκονται πολύ μακριά και είναι πολύ μικροί σε σύγκριση με τα αστέρια τους. Ωστόσο, όταν ο εξωπλανήτης περνά μπροστά από το αστέρι, η λαμπρότητα του αστέρα μειώνεται. Η παρακάτω εικόνα δείχνει τον εξωπλανήτη που περνάει μπροστά από τον αστέρα και ταυτόχρονα την πτώση στο φως του αστέρα.

 

2. Τι είδους πληροφορίες μπορούμε να εξάγουμε από ένα τέτοιο διάγραμμα;

Το τελικό αποτέλεσμα της ανάλυσης δεδομένων είναι η λεγόμενη καμπύλη φωτός. Το σχήμα της καμπύλης φωτός είναι άμεσα συνδεδεμένο με τα χαρακτηριστικά του πλανήτη και της τροχιάς του. Συγκρίνοντας κάθε καμπύλη φωτός με μια σειρά θεωρητικών μοντέλων, μπορούμε να εντοπίσουμε το καλύτερο μοντέλο που ταιριάζει με τα δεδομένα. Το παρακάτω σχήμα απεικονίζει την καμπύλη φωτός του αστέρα WASP-10 καθώς ο εξωπλανήτης WASP-10b διέρχεται από μπροστά του.

Στο εγγύς μέλλον, θα διοργανώσουμε συναντήσεις και εργαστήρια για όσους θέλουν να εκπαιδευτούν και να αρχίσουν να αναλύουν δεδομένα. Μείνετε συντονισμένοι!

Προς το παρόν, οδηγίες για την εγκατάσταση και τη λειτουργία του λογισμικού μπορείτε να βρείτε εδω

Επιπλέον, ένα δοκιμαστικό σετ δεδομένων που περιλαμβάνει 6 παρατηρήσεις διαβάσεων του Qatar-1 b, μπορείτε να κατεβάσετε και να αναλύσετε από εδώ. Τα δεδομένα αυτά έχουν αναλυθεί μέχρι και το στάδιο της ευθυγράμμισης ομως προαιρετικά μπορείτε να τα αναλύσετε από την αρχή για να εξοικειωθείτε με τη χρήση του λογισμικού. Στείλτε μας την εικόνα με την τελική καμπύλη φωτός (set_1_detrended_model.pdf), μαζί με το αρχείο log.yaml στο e-mail μας. Περιμένουμε τα εξωπλανητικά νέα σας!