Πληροφορίες

Το πρότζεκτ ExoWorlds Spies στοχεύει στην παρακολούθηση των εξωπλανητών μέσω τακτικών παρατηρήσεων που τελικά θα βοηθήσουν στην προσπάθεια χαρακτηρισμού αυτών των άγνωστων κόσμων. Οι εξωπλανήτες είναι πλανήτες που περιφέρονται γύρω από αστέρες εκτός του ηλιακού μας συστήματος. Λόγω των μακρινών αποστάσεων, δεν μπορούμε να παρατηρήσουμε τις ατμόσφαιρές τους και τις συνθέσεις τους άμεσα, σημαντικά στοιχεία που θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα τη φύση τους. Για το λόγο αυτό, οι μεγαλύτερες διαστημικές αποστολές θα επικεντρωθούν στη μελέτη τους στο μέλλον. Σήμερα, παρά τον μεγάλο αριθμό των εξωπλανητών που έχουν ανιχνευτεί, γνωρίζουμε ελάχιστα γι' αυτούς. Πρέπει να "κατασκοπεύσουμε" (να παρατηρήσουμε σε τακτική βάση) τους εξωπλανήτες και να τους γνωρίσουμε καλύτερα έτσι ώστε να προετοιμάσουμε αυτές τις μελλοντικές διαστημικές αποστολές. Στο πλαίσιο του πρότζεκτ μας, το ευρύ κοινό συνεργάζεται με επιστήμονες, αστρονόμους και εκπαιδευτικούς, για να παράγει επιστημονικά αποτελέσματα.

Η κατανόηση των κόσμων πέρα ​​από τη Γη αποτελεί βασικό ζήτημα για την ανθρωπότητα και αφορά όλους μας, όχι μόνο τους επιστήμονες.

Θα θέλαμε να συνεργαστούμε μαζί σας και να βοηθήσουμε στην απάντηση θεμελιώδών ζητημάτων της επιστήμης και της κοινωνίας:

Υπάρχουν άλλοι πλανήτες όπως η Γη;

Θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν τη ζωή;

Υπάρχει άλλος τύπος ζωής;

Καλλιτεχνική απεικόνιση του εξωπλανήτη                   Καλλιτεχνική απεικόνιση ενός εξωπλανήτη  

55 Cancri e (super-earth) μπροστά                           τύπου hot jupiter καθώς διέρχεται 

από τον αστέρα του.                                                μπροστά από τον αστέρα του. 

Πηγή: ESA/Hubble, M. Kornmesse                            Πηγή: NASA/ESA, G.Bacon