100 Ώρες Αστρονομίας

Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης. Το γεγονός αυτό θα εορτασθεί παγκοσμίως με πλήθος εκδηλώσεων κατά τη διάρκεια του έτους 2019. Η πρώτη παγκόσμια εκδήλωση είναι οι «100 Ώρες Αστρονομίας». Στα πλαίσια αυτής της εκδήλωσης, ο Τομέας Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ και ο Όμιλος Φίλων Αστρονομίας διοργανώνουν ομιλία και αστρονομικές παρατηρήσεις για το κοινό της Θεσσαλονίκης την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου στις 18:00 στο Αστεροσκοπείου του ΑΠΘ.

Πρόγραμμα:

18:00 Ομλία του αν. καθηγητή του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ κ. Κλεομένη Τσιγάνη με θέμα πρόσφατες αστρονομικές ανακαλύψεις

19:00 Παρατηρήσεις με τηλεσκόπια του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας (εάν είναι κατάλληλες οι καιρικές συνθήκες)

Περισσότερες πληροφορίες για τις εκδηλώσεις IAU 100 στην Ελλάδα:  http://www.helas.gr/gr/IAU100.php .

Η εκδήλωση είναι δωρεάν για το κοινό.

 

100h

 

 

Σε μια κατάμεστη αίθουσα πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση στα πλαίσια του παγκόσμιου εορτασμού των 100 ετών από την ίδρυση της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (IAU). 

Ο ομότιμος καθηγητής κ. Ιωάννης Σειραδάκης παρουσίασε το ιστορικό της δημιουργίας της IAU, ενώ ο διευθυντής του Εργαστηρίου Αστρονομίας καθ. κ. Νίκος Στεργιούλας παρουσίασε σε πρώτη προβολή ένα βίντεο για τις σημερινές δράσεις της IAU. Την εκδήλωση χαιρέτισε ο πρόεδρος του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας κ. Σταύρος Κουκιόγλου και στη συνέχεια ο διευθυντής του Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής αν. καθ. κ. Κλεομένης Τσιγάνης παρουσίασε την κύρια ομιλία με θέμα τις πρόσφατες αστρονομικές ανακαλύψεις. 

Οι καιρικές συνθήκες δεν επέστρεψεν τελικά να πραγματοποιηθούν αστρονομικές παρατηρήσεις με τα τηλεσκόπια του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας. Θα υπάρξουν όμως και άλλες ευκαιρίες στη διάρκεια του 2019 σε ανάλογες εκδηλώσεις που θα γίνουν στα πλαίσια του εορτασμού IAU-100.

Η εκδήλωση ήταν συνδιοργάνωση του Τομέα Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ και του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης.

 

100h

 

100h

 

100h