Department of Physics : Aristotle University of Thessaloniki
Thessaloniki : Greece
History | People | Research | Courses | Lectures/Seminars | Conferences   
Home
 

 

Ο  Έναστρος Ουρανός
Βραδινές παρατηρήσεις στο Αστεροσκοπείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης


Στο πλαίσιο του εορτασμού του Διεθνούς Έτους Αστρονομίας 2009, το εργαστήριο Αστρονομίας σας προσκαλεί σε μία εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 21/12/2009 μια μέρα πριν το Χειμερινό Ηλιοστάσιο.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης:

18:00–19:00: Διάλεξη του Επίκουρου Καθηγητή Χ. Τσάγκα του Τομέα Αστροφυσικής,  Αστρονομίας και Μηχανικής του Τμήματος Φυσικής, ΑΠΘ με θέμα:

Η Δημιουργία των Γαλαξιών  

 Περίληψη


Η Κοσμική  Ακτινοβολία Μικροκυμάτων εμφανίζει το Σύμπαν να είναι εξαιρετικά ομοιόμορφο μερικές εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια μετά την Μεγάλη Έκρηξη. Αντίθετα, σήμερα, οι παρατηρήσεις δείχνουν ένα Σύμπαν με πολύπλοκη και εκτεταμένη δομή. Το εύλογο ερώτημα είναι πώς από την σχεδόν πλήρη ομοιομορφία των αρχικών εποχών καταλήξαμε στους γαλαξίες, τα γαλαξιακά σμήνη και γενικά στην δομή που βλέπουμε γύρω μας. Καταρχήν, η απάντηση φαίνεται να δίνεται από ένα απλό φυσικό μηχανισμό που είναι γνωστός με το όνομα "βαρυτική αστάθεια’’. Όμως, παρά τις προσπάθειες και την πρόοδο των τελευταίων σαράντα χρόνων περίπου, τα επί μέρους σημεία και οι λεπτομέρειες της διαδικασίας παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άγνωστα. Στόχος της ομιλίας είναι η ιστορική αναδρομή στα σενάρια δημιουργίας των γαλαξιών, με τις επιτυχίες και τα προβλήματα τους, και η παρουσίαση της κατάστασης όπως την αντιλαμβανόμαστε σήμερα. 

 (Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Βασίλης Ξανθόπουλος» του Αστεροσκοπείου)

19:00-22:00:  Νυχτερινή περιήγηση στον ουρανό της Θεσσαλονίκης 

        Κατά τη διάρκεια της περιήγησης θα γίνουν παρατηρήσεις διαφόρων ουρανίων σωμάτων (Σελήνης, πλανητών, νεφελωμάτων κ.α.) με το τηλεσκόπιο του Εργαστηρίου, εφόσον οι καιρικές συνθήκες είναι κατάλληλες. Επιπλέον, θα δοθεί η ευκαιρία για συζήτηση με τα μέλη του εργαστηρίου και ενημέρωση πάνω στα νεότερα επιτεύγματα στο χώρο της Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Διαστημικής Φυσικής.

 
     
   
(c)2003, ASTROnet  

Home