Department of Physics : Aristotle University of Thessaloniki
Thessaloniki : Greece
History | People | Research | Courses | Lectures/Seminars | Conferences   
Home
 

Ο 'Eναστρος Ουρανός
Βραδινές παρατηρήσεις στο Αστεροσκοπείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης


Το εργαστήριο Αστρονομίας σας προσκαλεί σε μία εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 28-02-2012.

    Το πρόγραμμα της εκδήλωσης:


19:00–20:00: Διάλεξη του Επ. Καθηγητή Χ. Τσάγκα του Τομέα Αστροφυσικής,  Αστρονομίας και Μηχανικής του Τμήματος Φυσικής, ΑΠΘ με θέμα:

"Η Σκοτεινή Ιστορία του Σύμπαντος"



Περίληψη:

Έχουν περάσει ογδόντα χρόνια σχεδόν από τότε που η σκοτεινή ύλη πρωτοεμφανίστηκε στην αστρονομική βιβλιογραφία, σαν απάντηση σε ερωτήματα που είχαν να κάνουν με την περιστροφή των γαλαξιών. Αρχικά ήταν συνηθισμένη συμβατική ύλη, σαν και αυτή από την οποία είμαστε φτιαγμένοι εμείς και το άμεσο περιβάλλον μας, η οποία απλά δεν ακτινοβολούσε. Στην δεκαετία του 70, όμως, τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν. Προκειμένου να ξεπεραστούν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπιζαν τα σενάρια δημιουργίας των γαλαξιών, νέες μορφές σκοτεινής ύλης έπεσαν στο τραπέζι. Αυτές ήταν εντελώς διαφορετικές από την συνηθισμένη ύλη και, επί πλέον, δεν είχαν παρατηρηθεί ποτέ. Παρόλα αυτά, μέσα σε λιγότερο από είκοσι χρόνια, η μη-συμβατική σκοτεινή ύλη είχε καθιερωθεί. Η σκοτεινή ιστορία του σύμπαντος, όμως, δεν σταματά εκεί. Πριν από δεκαπέντε χρόνια περίπου, παρατηρήσεις απομακρυσμένων υπερκαινοφανών αστέρων, οδήγησαν την κοσμολογική κοινότητα στο συμπέρασμα ότι το σύμπαν διαστέλλεται με επιταχυνόμενο ρυθμό. Το ερώτημα είναι τι μπορεί να προκαλεί αυτή την κοσμική επιτάχυνση. Η σκοτεινή ενέργεια, μία άγνωστης μορφής ύλη που απωθεί βαρυτικά αντί να έλκει, είναι η απάντηση που επικρατεί μέχρι στιγμής. Έτσι, σε συνδυασμό με την σκοτεινή ύλη, το 95% περίπου του σύμπαντος είναι πλέον σε μορφή άγνωστη και τελείως διαφορετική από την συνηθισμένη. Σαν αποτέλεσμα, όλο και περισσότεροι κοσμολόγοι αντιμετωπίζουν την ιδέα της σκοτεινής ενέργειας/ύλης με σκεπτικισμό. Η πιθανότητα ότι η υπάρχουσα θεωρία της βαρύτητας είναι ελλιπής και ότι Γενική Θεωρία της Σχετικότητας χρειάζεται αναθεώρηση ακούγεται όλο και περισσότερο. Επίσης, η άποψη ότι η εκτεταμένη δομή που βλέπουμε στο σύμπαν σήμερα, μπορεί να έχει πολύ σοβαρότερες επιπτώσεις στην εξέλιξη του από ότι πιστεύαμε έως τώρα, αποκτά και αυτή ευρύτερο ακροατήριο. Το ερώτημα παραμένει και, ανεξάρτητα από την απάντηση που τελικά θα δοθεί, είναι πολύ πιθανό το σύμπαν που ζούμε να είναι πολύ πιο διαφορετικό από ότι πιστεύαμε, ή από ότι θέλαμε να πιστεύουμε, ότι είναι.


 (Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Βασίλης Ξανθόπουλος» του Αστεροσκοπείου)


20:00-22:00:  Νυχτερινή περιήγηση στον ουρανό της Θεσσαλονίκης 

    Κατά τη διάρκεια της περιήγησης θα γίνουν παρατηρήσεις διαφόρων ουρανίων σωμάτων (Σελήνης, πλανητών, νεφελωμάτων κ.α.) με το τηλεσκόπιο του Εργαστηρίου, εφόσον οι καιρικές συνθήκες είναι κατάλληλες. Επιπλέον, θα δοθεί η ευκαιρία για συζήτηση με τα μέλη του εργαστηρίου και ενημέρωση πάνω στα νεότερα επιτεύγματα στο χώρο της Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Διαστημικής Φυσικής.

 
     
   
(c)2003, ASTROnet  

Home