Department of Physics : Aristotle University of Thessaloniki
Thessaloniki : Greece
History | People | Research | Courses | Lectures/Seminars | Conferences   
Home
 

Ο Έναστρος Ουρανός
Βραδινές παρατηρήσεις στο Αστεροσκοπείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης


Το εργαστήριο Αστρονομίας σας προσκαλεί σε μία εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 27-03-2012.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης:


19:00–19:30: Διάλεξη του Καθηγητή I. Σειραδάκη του Τομέα Αστροφυσικής,  Αστρονομίας και Μηχανικής του Τμήματος Φυσικής, ΑΠΘ με θέμα:

"10 χρόνια παρατηρήσεων στον Αστρονομικό Σταθμό Χολομώντα, Χαλκιδικής"

Περίληψη:

Μια εκπαιδευτική επίσκεψη στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημιακού Δάσους Ταξιάρχη-Βραστάμων το 2002, υπήρξε η αρχή μιας σειράς διερευνητικών αποστολών στις γύρω ορεινές περιοχές. Η εύκολη πρόσβαση, το ικανοποιητικό υψόμετρο και η άριστη υποδομή υπήρξαν οι βασικοί παράγοντες για την ίδρυση του Αστρονομικού Σταθμού Χολομώντα (Holomon Astronomical Station). Έκτοτε στις εγκαταστάσεις έχουν εκπονηθεί επτά Πτυχιακές εργασίες και βρίσκονται στο τελικό στάδιο της συγγραφής άλλες τέσσερις. Τον Οκτώβριο 2003 ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση ενός κινητού στεγάστρου από τον Τεχνικό του Εργαστηρίου Αστρονομίας , κ. Ε. Τσορλίνη. Συνολικά περισσότερες από 25 ερευνητικές εργασίες έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή περιοδικά ή σε τόμους διεθνών συνεδρίων, αντικατοπτρίζοντας τη συστηματική και υψηλού επιπέδου συμβολή του Αστρονομικού Σταθμού Χολομώντα στη εκπαίδευση των φοιτητών του Τμήματος Φυσικής.

19:30–20:00: Διάλεξη του Π. Ιωαννίδη, Τμήμα Φυσικής, ΑΠΘ  με θέμα:

"Επτά χρόνια παρατηρήσεις εξωηλιακών πλανητών"


Περίληψη:

Ένα από τα projects που λαμβάνει χώρα στον αστρονομικό σταθμό Χολομώντα είναι η αναζήτηση νέων και η παρακολούθηση γνωστών εξωηλιακών πλανητών. Οι εξωηλιακοί πλανήτες είναι ουράνια σώματα τα οποία, σε αντίθεση με τους γνωστούς πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, περιφέρονται γύρω από άλλα αστέρια. Τα τελευταία χρόνια, με τη βοήθεια πολλών προγραμμάτων αναζήτησης, αλλά και διαστημικών αποστολών, έχουμε καταφέρει να εντοπίσουμε πάνω από 760 τέτοια σώματα. Τα αποτελέσματα των παρατηρήσεων που κάνουμε μπορούν να απαντήσουν σε πολλά ερωτήματα, ένα εκ των οποίων είναι η ύπαρξη ή όχι άλλων κόσμων που μπορούν να φιλοξενήσουν ζωή.


 (Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Βασίλης Ξανθόπουλος» του Αστεροσκοπείου)


20:00-22:00:  Νυχτερινή περιήγηση στον ουρανό της Θεσσαλονίκης 

    Κατά τη διάρκεια της περιήγησης θα γίνουν παρατηρήσεις διαφόρων ουρανίων σωμάτων (Σελήνης, πλανητών, νεφελωμάτων κ.α.) με το τηλεσκόπιο του Εργαστηρίου, εφόσον οι καιρικές συνθήκες είναι κατάλληλες. Επιπλέον, θα δοθεί η ευκαιρία για συζήτηση με τα μέλη του εργαστηρίου και ενημέρωση πάνω στα νεότερα επιτεύγματα στο χώρο της Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Διαστημικής Φυσικής.

 
     
   
(c)2003, ASTROnet  

Home