Department of Physics : Aristotle University of Thessaloniki
Thessaloniki : Greece
History | People | Research | Courses | Lectures/Seminars | Conferences   
Home
 

Ο 'Eναστρος Ουρανός
Βραδινές παρατηρήσεις στο Αστεροσκοπείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης


Το εργαστήριο Αστρονομίας σας προσκαλεί σε μία εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 26-04-2012.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης:


19:30–20:30: Διάλεξη του Επ. Καθηγητή Κλ. Τσιγάνη του Τομέα Αστροφυσικής,  Αστρονομίας και Μηχανικής του Τμήματος Φυσικής, ΑΠΘ με θέμα:

"Η ζώνη των αστεροειδών: πηγή γνώσης, ζωής ή κινδύνου;"



Περίληψη:

Στη διάλεξη αυτή θα περιγράψουμε τα φυσικά χαρακτηριστικά και τη δυναμική συμπεριφορά των μικρών πλανητών του ηλιακού μας συστήματος. Θα επικεντρωθούμε στη μελέτη του μεγαλύτερου σχηματισμού σωμάτων που παρατηρείται στο ηλιακό σύστημα, της Κύριας Ζώνης των Αστεροειδών, απ' όπου προέρχονται και οι “επικίνδυνοι” Παραγήινοι Αστεροειδείς. Όπως θα δούμε, ο συνδυασμός των πολλών παρατηρησιακών δεδομένων που έχουμε στη διάθεσή μας με τα κατάλληλα μοντέλα δυναμικής εξέλιξης μπορούν να μας δώσουν μοναδικές πληροφορίες, σχετικά με την εξέλιξη του νεαρού ηλιακού συστήματος και της πρώιμης Γης, απ' όπου συνάγεται ότι οι συγκρούσεις αστεροειδών με τη Γη κατά το παρελθόν έχουν παίξει πρωτεύοντα ρόλο στην εξέλιξη της Βιόσφαιράς της. Όμως, μια παρόμοια σύγκρουση στις μέρες μας θα μπορούσε να είναι καταστροφική! Πόσο πιθανή είναι και πώς μπορεί να αποφευχθεί;


(Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Βασίλης Ξανθόπουλος» του Αστεροσκοπείου)


20:30-22:30:  Νυχτερινή περιήγηση στον ουρανό της Θεσσαλονίκης 

    Κατά τη διάρκεια της περιήγησης θα γίνουν παρατηρήσεις διαφόρων ουρανίων σωμάτων (Σελήνης, πλανητών, νεφελωμάτων κ.α.) με το τηλεσκόπιο του Εργαστηρίου, εφόσον οι καιρικές συνθήκες είναι κατάλληλες. Επιπλέον, θα δοθεί η ευκαιρία για συζήτηση με τα μέλη του εργαστηρίου και ενημέρωση πάνω στα νεότερα επιτεύγματα στο χώρο της Αστρονομίας, Αστροφυσικής και Διαστημικής Φυσικής.

 
     
   
(c)2003, ASTROnet  

Home